Please enter your username and email address. Get new password
Register Now
x

Biografija

Rođena kao Merima Nurković 20.12. u Tuzli. Odrasla sa roditeljima i mlađom sestrom Eminom u Dobošnici. Osnovnu skolu zavrsila u Puračiću srednju školu – gimnaziju u Lukavcu, Filozofski fakultet ,Odsjek Bosanski jezik i književnost u Tuzli. Telenat za muziku joj otkrivaju jako rano njeni učitelji i učiteljice i od tada postaje glavna zvijezda na časovima muzičkog obrazovanja, gdje se prvi puta susreće sa gromoglasim aplauzom koji postaje njema zvijezda vodilja. Od tada redovno pjeva u školskih horovima i kao solista na školskim priredbama. U isto vrijeme gaji i ljubav prema zabavnoj muzici i ljubav prema sevdalinci te u sedmom razredu osnovne škole u gotovo isto vrijeme nastupa na Puračićkom festivalu zabavne muzike sa pjesmom “Spice of your life” od grupe “Spice Girls”, i na priredbi sevdaha uz Safeta Isovića i harmonikaša Abaza Bijedića koji je uvodi u vode sevdaha i uči pravilnom pjevanju sevdalinke.

Polaskom u srednju školu postaje clan UKUD-a Zvonko Cerić iz Tuzle a na kraju srednje škole postaje članicom tuzlanskog benda IF. U grupi ostaje pet neprekidnih godina kao glavni vokal benda sa kojima 2005.godine izdaje album pod nazivom “Valjda ,ne znam, možda”. Sa grupom nastupa na festivalima i osvaja mnogobrojne nagrade i nastupa po svim krajevima BiH

2007.godine prekida saradnju sa grupom i kreće samostalnim muzičkim putem ne orjentišući se striktno prema određenom muzičkom pravcu, nastupajući na mnogim manifestacijama narodne, zabavne muzike i sevdaha. Svoju samostalnu karijeru zvanično obznanjuje izdavanjem svog prvog singla ,prelijepe balade «Pauci» za koji je tekst i muziku radio poznati sarajevski autor Zaim Poturić a aranžman potpisuju Ibrahim Memišević iz Tuzle i Aleksandar Žarak iz XLR studija u Beogradu, u kojem je i pjesma snimana u junu 2009.godine. Pjesma je u kratkom periodu postigla zapažene uspjehe i mnogobrojne pozitivne kritike i kolega muzičara a i što je najbitnije slušatelja.

2010.godine započinje saradnju sa vrsnim producentom i autorom pjesama Geronimom te snima svoj prvi album, sa deset pjesama, čiji su autori Geronimo,Zaim Poturić koji izlazi u izdanju Hayat produkcije u oktobru 2011.godine.Album pod nazivom “Žena sa stotinu lica” ima na sebi žanrovski različite pjesme od pop pjesama do modernog sevdaha i u izdavanju albuma kao i u cijeloj karijeri joj je mnogo pomogao Halid Bešlić kojem se Merima svakom prilikom nastoji zahvaliti . Za naslovnu pjesmu Žena sa stotinu lica tekst je napisala Merima koja kaže da je to pjesma za sve moderne žene i autobiografksa pjesma. Pored te pjesme na albumu se nalaze još i : Luda kuća, Voli me dušo, Rođendan, Pusti me, Kći rudara, Naljepnica, Tamburaši dok te prate, Ne zaboravi i Pauci.

2012.godine osvaja nagradu žirija na festivalu narodne muzike Ilidža 2012.

2013. godie osvaja nagradu BH muzički oskar .

Nastupa i na mnogim koncertima sevdaha i 2013.godine ostvaruje saradnju sa poznatim autorom i producentom iz Hrvattske Darkom Kalođerom ,te snima album sevdaha na damatinski način. Ovaj jedinstveni muzički žanr dobija sve više na popularnosti u Hrvatskoj i BiH ,te su ga već počeli , korisititi i izvodii pjesme sevdalinke u klapskoj i dalmatinskoj izvedbi . Album od dvanaest prelijepih sevdalinki začinjen je sa moćnim glasovima dalmatinske klape “Merak” ,te krajem 2015.godine treba izaći na svjetsko tržište i biti dostuan u prodaji širom svijeta. Svi koji su do sada imali priliku čuti neke pjesme sa albuma su pozitivno ocijenili ovaj spoj dvije tradicije koji će nadamo se naići na razumijevanje širom Balkana i Evrope ,jer je primamljiv i prijazan za uho i onima koji ne vole sevdah ili klapsku muziku.

2014.godine Merima je snimila jedan audio zapis tradicionalne pjesme “Sjećaš li se djevo bajna” sa maestrom harmonike i univerzitetskim profesorom harmonike u Austriji i velikim umjetnikom na harmonici i zaljubljenikom u sevdah, Edom Krilićem te time dodala još jednu sevdalinnku u svoj opus sevdaha, u koji moramo ubrojiti i nekoliko sevdalinki snimljenih i arhiviranih u Arhivu RTV BiH u saradnji sa Tamubraškim orkestrom RTV BiH 2010godine.

U ljeto 2014. godine ponovo Merima kreće u osvajanje top lista sa novim singlom jako uspješnim i ponovo drugačijim od svega dotadašneg , pjesma “Llubomora” za koju je tekst i muziku radio poznati autor Eldin Huseinbegović. Pjesma je našla svoj put do publike i zauzela mnoge vrhove top lista tv radio stanica i bila na drugom mjestu u borbi za hit godine magazina Express.